Význam bakterií pro člověka
Bakterie - nejlepší přítel člověka
Tlusté střevo zdravého člověka hostí řadu bakterií. Tato střevní mikroflóra spolu musí „vycházet“, pokud se máme cítit dobře. Někdy to bývá velký problém, jen si představte: celkové množství bakterií trávícího traktu je 10x větší než počet buněk lidského těla. Ale i přesto by jim to spolu šlo, kdyby jejich soužití člověk neustále nenarušoval.
Jak dochází k poškození přirozené střevní mikroflóry? Jaké jsou důsledky? A jak to můžeme zachránit?
Funkce laktobacilů v organismu
Vyskytují se kromě střeva také v pochvě zdravé ženy. Jsou to bakterie mléčného kvašení, které vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou. Snižuje se pH, což vede k potlačením růstu hnilobných bakterií a kvasinek-snižuje se riziko zánětlivých a hnilobných procesů. Hnilobné bakterie tvoří látky, které mohou ve svých důsledcích způsobovat až nádorová onemocnění. Laktobacily tedy podporují kvasné procesy, které chrání sliznici střeva i pochvy.
Další důležité funkce střevní mikroflóry:
- zajišťuje správný průběh trávení (zlepšují pohyblivost střev, prokrvení)
- zlepšuje trávení bílkovin
- zlepšuje snášenlivost laktózy u laktózové intolerance
- produkuje některé vitaminy řady B a vitamin K
- má příznivý vliv na vstřebávání minerálních látek např.vápníku
- reguluje hladinu cholesterolu
- stimuluje imunitní střevní systém
- pomáhá potlačovat původce průjmových onemocnění (bariérový efekt*)
*Mikroflóra trávícího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální rovnovážný systém. To znamená, že součástí tzv. normální mikroflóry jsou také malá množství „škodlivých“ mikroorganismů. Jejich počet je naštěstí kontrolován převažující prospěšnou mikroflórou, jde o tzv. bariérový efekt.
Co mám jíst?
Laktobacilly jsou běžnou součástí tzv. probiotik. Probiotika obsahují mikroorganismy, které jsou schopny zažívacím traktem nejen projít, ale hlavně jej trvale osídlit, a tím zlepšit prostředí střevní mikroflóry. Prebiotika představují rozpustnou vlákninu, která tvoří přirozenou potravu prospěšných bakterií a významně tak podporuje jejich růst a množení.
Ideální stav: konzumace probiotik i prebiotik současně.
| přirozený zdroj | doplněk stravy | pozn. |
Probiotika |
zakysané mléč.výrobky (kefíry, jogurty) |
přípravky s obsahem živých vysoce koncentrovaných laktobacilů, bifidobakterií a jiných prospěšných bakterií |
Pamatujte, že bakterie splní svůj úkol pouze tehdy - jsou-li živé! (často se proto mají uchovávat v chladu) |
Prebiotika |
ovoce a zelenina |
rozpustná vláknina - např. inulin, galaktomanan, pektin a glukomanan - většinou ve formě prášku |
doplňky obsahují vlákninu izolovanou; komplexním a vyváženým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina. |
Komentáře
Přehled komentářů
kdo je velmi odolna bakterie? ty katjo?
muj pejsek NE
(velmi odolna bakterie, 25. 4. 2007 14:36)muj pejsek nejni bakterie...tyo ale vymysleli ste upa novej druh domaciho mazlicka..pani...=]
nejlepsi pritel cloveka??
(velmi odolna bakterie, 7. 3. 2007 14:10)copak je pejsek bakterie??
kdo?
(inka, 11. 6. 2007 16:21)